1. Taj Mahal was built by ______?
Answer: Shah Jahan
2. Which area of Pakistan has the biggest deposits of iron ore?
Answer: Kalabagh
3. How many Majlis-e-Shura (parliament houses) are in Pakistan?
Answer: Two
4. What is the length of the border between Pakistan and Afghanistan?
Answer: 2611 km
5. Who suggested Pakistan Standard Time?
Answer: Prof Muhammad Anwar
6. RAM stands for ____?
Answer: Random Access Memory
7. What is the primary/main component of natural gas?
Answer: Methane
8. When did the Conquest of Makkah (Fatah Makkah) by the Holy Prophet Muhammad (ﷺ) take place?
Answer: 8 AH (630 AD)
9. Name the angels who are appointed to put Questions to the dead’s in their graves?
Answer: Munkar and Nakeer
10. The Capital of Canada is _____?
Answer: Ottawa
11. Lal Suhanra National Park is located near?
Answer: Bahawalpur
12. When did First Women Bank Limited (FWBL) commence its business?
Answer: 2 December 1989
13. When Abraha launched an attack on Ka’aba?
Answer: 570 BC
14. Which of the following pass connects Peshawar with Afghanistan?
Answer: Khyber Pass
15. Where is the headquarters of Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) located?
Answer: Vienna
16. The Olympic Games are held after how many years?
Answer: 4 years
17. Hazrat Sulaiman (AS) founded the following mosque?
Answer: Al-Aqsa
18. The Pamphlet ‘Now or Never’ was written in 1933 by ______?
Answer: Chaudhary Rehmat Ali
19. What is the plural of ‘Index’?
Answer: Indices
20. If length and width of rectangle is l and w respectively, then perimeter of rectangle is?
Answer: 2(l + w)
21. Optimist is to Cheerful as Pessimist is to?
Answer: Gloomy
22. Who enforced martial law for the second time in the country?
Answer: Gen Yahya
23. Which is the highest Railway Station in Pakistan?
Answer: Kan Mehtarzai
24. Kitab-ul-Umm was written by ______?
Answer: Imam Shafi
25. Apostasy movement took place in the khilafat of Hazrat _____?
Answer: Hazrat Abu Bakr (R.A)
26. Which is the Capital of Albania?
Answer: Tirana
27. Normal blood pressure of healthy adult person is _____?
Answer: 120/80 mm Hg
28. Pakistan standard time is how many hours ahead of GMT?
Answer: +5 hours
29. The average heartbeat per minute in a normal man is _____?
Answer: 70
30. The first rocket launched by Pakistan was ______?
Answer: Rehbar
31. A and B are brothers, C and D are sisters, A’s son is D’s brother. How is B related to C?
Answer: Uncle
32. The APGAR score, used to assess newborns, evaluates?
Answer: Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration
33. A child with significant burns has increased nutritional requirements, especially for?
Answer: Proteins
34. A 45 years old man comes to emergency department with pin point pupil, unconsciousness and history of taken morphine, which will be the antidote?
Answer: Nalorphine
35. Role of the first arriving rescuer or EMT in a mass-casualty incident?
Answer: SHORT NOTE: Role of the first arriving rescuer or EMT in a mass-casualty incident
36. Initial steps of high-quality CPR for an unresponsive and pulseless patient?
Answer: SHORT NOTE
37. Three components of the respiratory system and their primary functions?
Answer: SHORT NOTE OF RESPIRATORY SYSTEM
38. Regarding cardiac output?
Answer: It is the volume of blood pumped by each ventricle per minute
39. What is the primary use of oxygen delivery device?
Answer: To deliver supplemental oxygen to patients
40. The chief objective in spinal injury management is?
Answer: Immobilization of the spine to prevent further injury
41. The foremost safety priority during any rescue operation is?
Answer: Safety of the rescue personnel
42. In a hospital safety color code system, ‘Code Red’ commonly signifies?
Answer: Fire
43. The correct hand position for adult CPR chest compression is?
Answer: On the lower half of the sternum (center of the chest)
44. The gastroduodenal artery is a direct branch of the?
Answer: Common Hepatic Artery
45. The dimension of emotional intelligence involving the ability to understand and share the feelings of others is?
Answer: Empathy
46. Disease transmission via an intermediate organism, like a mosquito, is an example of?
Answer: Indirect transmission
47. To protect a wound from contamination, it should be covered with a?
Answer: Sterile dressing
48. A key distinction between panic disorder and a specific phobia is that?
Answer: Phobias are triggered by a specific object or situation
49. Which is not a primary epidemiological criterion for an effective disease screening program?
Answer: The program must be fully government funded
50. When controlling severe external hemorrhage, your first step is to?
Answer: Apply direct pressure with a sterile dressing
51. When using an AED, you should ensure?
Answer: No one is touching the patient during rhythm analysis and shock delivery
52. Regarding acute tissue injuries like sprains, cryotherapy (cold application) is?
Answer: The recommended treatment within the first 24-48 hours
53. For a Class C fire, involving energized electric equipment, the appropriate extinguisher is?
Answer: Carbon Dioxide and Dry Powder
54. The primary purpose of urban search and rescue is to?
Answer: Locate and provide aid to people in immediate danger
55. The process of cleaning the nasal passages by gently flowing a solution in and out is called?
Answer: Nasal Irrigation
56. A 4 years old patient in respiratory distress with a high pitched aspiratory sound, drizzling and tripod positioning. You suspect?
Answer: Epiglottitis
57. Which is a characteristic feature of hyaline cartilage?
Answer: It is avascular (lacks blood vessels)
58. A 69 years old woman has a history of heart failure. She is admitted to the emergency department with heart failure complicated by pulmonary edema. On admission of this client, which of the following should be assessed first?
Answer: Airway, Breathing and Circulation (e.g Blood Pressure, Oxygenation)
59. Which of the following is a direct risk factor for Hypovolmic shock?
Answer: Severe Hemorrhage
60. If 25ᵗʰ of Feb of a leap year falls two days preceding a Saturday, What day of the week will dawn on 3ʳᵈ of March?
Answer: Thursday
61. The top color of the rainbow?
Answer: Red
62. The Thar Desert is located in which part of Pakistan?
Answer: Eastern
63. Trace the stranger in the following group: Inch, Foot, Furlong, Mile, Acre
Answer: Acre
64. Which finding is a LATE sign of shock?
Answer: Hypotension
65. Bangladesh is globally recognized as a leading producer of which commodity?
Answer: Jute
66. Captain Cook was famous?
Answer: Australian Navigator
67. If 3 cats can kill 3 rats in 3 minutes, how log will take 100 cats to kill 100 rats?
Answer: 3 Minutes
68. Give one letter, which can be taken out of all the following words to make new words. Ounce, Bound, House, Pound
Answer: U
69. P, the daughter of K is married to G. X and G are brothers, on the basic of this information, tell how P is related to G?
Answer: Wife
70. The father divided his property among his some [sons] lest they _____ quarrel afterwards.
Answer: Should
71. Passage: Theorists are divided concerning the origin of the Moon. Some hypothesize that the Moon was formed in the same way as were the planets in the inner solar system
Answer: READ THE FULL PASSAGE AND QUESTION IN THE EXPLANATION
72. Antonym of circumspect is?
Answer: Careless
73. Cautious : Headstrong :: _____ : _____
Answer: Reticent : Vocal
74. Synonym of turgid is?
Answer: Swollen
75. The national flag of Pakistan was adopted on which date?
Answer: 11 August 1947
76. How many seats were won by the Awami league in the 1970 election?
Answer: 160
77. A person who suffer from Agoraphobia has fear of what?
Answer: Public space
78. What is the height of Minar e Pakistan?
Answer: 70 m
79. Which city is called the Gateway of Pakistan?
Answer: Karachi
80. Which of the following________ is the third most populated city in Pakistan?
Answer: Faisalabad
81. The literal meaning of Jihad?
Answer: To Strive Hard
82. The 1973 Constitution of Pakistan came into force on?
Answer: 14th August 1973
83. What is the masculine of witch?
Answer: Wizard
84. X does not have any sons or brothers but Y’s father is X’s father-son. What is Y to X?
Answer: Daughter
85. In all plants, the major sites of photosynthesis are—-.
Answer: Leaves
86. What is a calorimeter primarily used for?
Answer: Heat change
87. What is the currency of India?
Answer: Indian Rupee
88. The largest blood vessel in the body is the _____?
Answer: Aorta
89. Port Qasim is near the which city in Pakistan?
Answer: Karachi
90. ICT stands for ______?
Answer: Islamabad Capital Territory
91. Identify the possessive pronouns?
Answer: His, her, ours, mine
92. What is 10% of 38?
Answer: 3.8
93. I am usually ___ worried about work or life.
Answer: Usually
94. The capital of Azarbaijan is _______?
Answer: Baku
95. If Bat is called Racket, Racket is called Football, Football is called Shuttle, Shuttle is called Ludo and Ludo is called Carom, What is Cricket played with?
Answer: Racket
96. Write a note on Accident?
Answer: See note on Accident
97. Why Adrenaline is given to patient?
Answer: See the answer
98. RICE stands for in detial?
Answer: See the answer
99. What are the types of I/V fluids? Also, give their examples.
Answer: See the detail
100. Examples of International disasters are?
Answer: Terrorism
101. To perform a Urine Test, which time Urine is best?
Answer: Early Morning
102. In which trimester of pregnancy is the fetus most likely to be damaged by drugs?
Answer: 1st Trimester
103. In a severe anemia, HB levels come down to ___
Answer: 6.5 g/dl
104. Fats absorb in _____
Answer: Small Intestine
105. In ECG, P wave indicate the ___
Answer: Atrial depolarization
106. Write a note on disaster?
Answer: See the note
107. Write a note on social community?
Answer: See the note
108. Fill in the blank: Most women ___?
Answer: Fill in the blank
109. Fill in the blank: It is my wish ___?
Answer: Fill in the blank
110. Fill in the blank: When I was at my best ___?
Answer: Fill in the blank
111. Fill in the blank: A mother ___?
Answer: Fill in the blank
112. Fill in the blank: I cannot ___?
Answer: Fill in the blank
113. Fill in the blank: My biggest fear ___?
Answer: Fill in the blank
114. Fill in the blank: I failed ___?
Answer: Fill in the blank
115. Fill in the blank: In my school I ___?
Answer: Fill in the blank
116. Fill in the blank: I feel that ___?
Answer: Fill in the blank
117. In case of neck and back bone injury, which precaution may be followed?
Answer: Such a patient should be transferred to a medical facility with great care and minimum movement of the patient
118. Which of the following is/are method(s) of extinguishing?
Answer: Carbon Dioxide, Water and Sand
119. What protocol should be followed while entering or leaving a smoke-filled room?
Answer: Crawl on your hands and knees
120. Which is the second largest staple food crop in Pakistan?
Answer: Rice
121. Aligarh Institution Gazette was published in which language?
Answer: English and Urdu
122. Which of the following cities of Pakistan is famous due to stupas?
Answer: Swat
123. How many 7’s are in the following series which are not immediately followed by 3 but immediately preceded by 8? The given series is: 898762263269732872778737737794
Answer: 2
124. A clock seen through a mirror reads quarter to nine. What is the correct time?
Answer: Quarter Past Three
125. What is the same meaning of ‘Aggression’?
Answer: Violence
126. What is the opposite of ‘Fierce’?
Answer: Docile
127. But I did not want to shoot the elephant, I watched him beating his bunch of grass against his knees…
Answer: See the passage
128. Which of the following is the biggest Fort in Pakistan?
Answer: Ranikot
129. Which of the following female mosquitos is the cause of Dengue fever?
Answer: Aedes Aegypteis
130. Which country has the highest ratio of urban population in South Asia?
Answer: Pakistan
131. KPK is located on which side of Pakistan?
Answer: North-West
132. Which programming language, developed by a French mathematician, correctly computes 5^3 as 125?
Answer: Pascal
133. QLPNMF what is the decoded message?
Answer: PKOMLE
134. The fetus normally:
Answer: Gain more weights in the last 10 weeks of gestation than in the first 30 weeks
135. Prior the use of oxygen cylinder during oxygen therapies, which test should be performed?
Answer: Leak test
136. What is RICE Injury (write short detail)?
Answer: See answer in detail
137. What is Professional Training? (short note)
Answer: See answer in detail
138. What is the function of the kidney in the human body? (write short note)
Answer: Answer seen in detail
139. In an emergency response, a paramedic staff should perform which action to delay cell death?
Answer: Cardiopulmonary Resuscitation (CPR)
140. A person having antigen A and Anti-B antibodies has:
Answer: Blood group A
141. The Magician ___ man into rabbit.
Answer: Transformed
142. Complete the sequence: CAX, FDY, IGZ, _____.
Answer: LJA
143. Which of the following should be used for the protection of ears?
Answer: Muffs
144. The hinge joints allow movement only in _________ direction.
Answer: 1
145. What is the effect of adrenaline on the heart? It increases:
Answer: Heart Rate
146. Chemical substance used on living tissues that growth of microorganism are called?
Answer: Antiseptic
147. A person who helps patient/victim to regain his/her conscious/strength is:
Answer: Rescuer
148. The patient/victim should be shifted to hospital on, which vehicle?
Answer: Ambulance
149. Which of the following is important in post-incident reporting?
Answer: Time, Data and Evaluate loss
150. Mechanical Ventilation is administered at which time?
Answer: Respiratory failure
151. Rescuer should be trained to provide:
Answer: Best response service
152. Gown, Mask, Gloves and Caps are used for ______ protection?
Answer: Self
153. Isolation as well as treatment of ______ is toxicology?
Answer: Poisons
154. I am good at ___ with different types of people.
Answer: گفتگو
155. I always live up to my ___.
Answer: وعدہ
156. Pakistan’s first Geo Scientific Laboratory is functioning in:
Answer: Islamabad
157. KNA is the news agency of?
Answer: Kenya
158. Pakistan area wise position in the world:
Answer: 33
159. What do you understand about the Apostasy movement?
Answer: The curse of the abandonment of Islam followed by the appearance of false Prophet Hood
160. Marguzar is the beautiful people of ___
Answer: Swat Valley
161. Which of the following is the biggest province geological circumstance of Pakistan?
Answer: Gilgit Baltistan
162. What is the percentage of Balochistan area in Pakistan?
Answer: 42%
163. First women scientist in Pakistan?
Answer: Tasneem Zehra Hussain
164. First Tea-processing plant of Pakistan was inaugurated at________?
Answer: Mansehra
165. Who is the Head of the Cabinet?
Answer: PM
166. Who made the design of Pakistan’s first stamp ticket?
Answer: Abdul Rehman Chughtai
167. Person with following blood group are considered to be universal recipient?
Answer: AB+
168. Which is the best night mentioned in Holy Quran?
Answer: Shab-e-Qadar
169. Who among the following established the Office of Qazi?
Answer: Umer (A.S)
170. Hazrat …..was martyred by Khalid Bin Waleed?
Answer: Hassan Bin Sabit (R.A)
171. When was Masjid-e-Nabvi expanded?
Answer: 29th Hijrah
172. How many houses are there in Majlis-e-Shora?
Answer: 2
173. How many types of muscles?
Answer: 3
174. In which Ghazwa were the blessed teeth of the Holy Prophet (ﷺ) martyred (broken)?
Answer: غزوہ احد
175. The bacterial disease is to:
Answer: Leprosy
176. First constitution of Pakistan dissolved year:
Answer: 1958
177. The Holy Prophet (PBUH) started to preach openly in ……Nabvi.
Answer: 4th Nabvi
178. She keeps her kitten in the basket. identify the animate noun in the sentence.
Answer: Kitten
179. I saw ____ thousand rupees note under the chair.
Answer: A
180. Sardar Abdur Rab Nishtar died on?
Answer: 1958
181. My teacher lives near our village. ___ will come to our home. Choose the appropriate pronoun.
Answer: He
182. Choose the correct verb: Sometimes, I like to spend my time alone, it __ my mind too.
Answer: Refreshes
183. They ___ asked to give an opinion in their own words:
Answer: Maybe
184. I parted the curtains……looked out into the audience.
Answer: And
185. Choose the correct one word to replace the given sentence: (Wild imagination)
Answer: Fantasy
186. Honest and hardworking people____ liked by everyone.
Answer: Are
187. Correct spelling? adoit adroet aboit adoat
Answer: Adoit
188. Stop CPR only if ————–
Answer: EMT arrives and asks you to sleep
189. Due to the stench of ___, the angel moves a mile away.
Answer: جھوٹ
190. Which of the following is the second month of the Islamic calendar?
Answer: سفر
191. I am always able to give myself the ___ to do difficult work.
Answer: ہمت
192. Analgesics are group of drugs used to:
Answer: Decrease pain
193. What can Rescue Scouts use for first aid of a burn patient?
Answer: Polyfex
194. Our Major Foods, Fibers, Spices, Fruit, and beverage crop are———–
Answer: Flowering plant
195. Treatment of diabetes is——
Answer: Uranium nitrate
196. Which city in England is called “Little Pakistan”?
Answer: Bradford
197. Choose the appropriate option to complete a meaningful sentence. Marathon is to race as hibernation is to ——-?
Answer: Sleep
198. A boatman goes 2 Km aganist the current of the stream in 2 hour and goes 1 Km along the current in 20 minutes. How long will it take to go 5 Km in stationary water?
Answer: 2 hr 30 min
199. Think of a number double it and add 15. if the result is 81. find the number?
Answer: 33
200. Look at the series 70, 71, 76, —–, 81, 86, 70, 91.
Answer: 70
201. While playing football two players hits each other and one of them got his leg fractured. What will be your action as a first aid provider?
Answer: Transport to Hospital
202. There is an accident between two buses on a highway, there are many patients. what are the appropriate measure to help victims?
Answer: Will give first aid on site
203. Helping people in times of distress gives me:
Answer: Inner Peace and Satisfaction
204. Current economic and safety situation of the country shows:
Answer: Things are improving gradually
205. When someone makes a mistake against me, I believe:
Answer: Forgiving is better than taking revenge
206. A person’s actions and behavior in difficult situations:
Answer: Reflect their training and upbringing
207. In a society, equal rights should be granted to:
Answer: All People
208. Pakistan is:
Answer: An Ideological and Beautiful Country
209. Bribery and corruption in any organization:
Answer: Destroy society / Both giver and taker are in sin
210. Looking back at my childhood makes me realize:
Answer: I have grown and learned a lot through experience
211. Good health and life:
Answer: A Great Blessing of Allah
212. Teachers and mentors in my life are:
Answer: My Benefactors
213. My family member or close friend:
Answer: Serves in Rescue 1122
214. My main objective in life is:
Answer: Serving humanity and contributing to Pakistan’s progress
215. When I feel angry or stressed, I:
Answer: Try to stay quiet and control my emotions
216. Real happiness and success lies in:
Answer: Being helpful to others
217. The biggest challenge I am currently facing is:
Answer: Finding a stable job opportunity
218. Match the columns (جوڑیں)
Answer: See explanation in detailed guide
219. When needed, I can suppress my ___.
Answer: جذبات
220. I quickly give up ___ so that they do not affect me further.
Answer: بری عادات
221. Contentment (tasken) is a ___.
Answer: احساس
222. Other people are not difficult, they are only ___.
Answer: مختلف
223. Which is the largest country in the world by population?
Answer: بھارت
224. I can quickly ___ bad situations.
Answer: تبدیل
225. I am always able to give myself the ___ to do difficult work.
Answer: ہمت
226. I never ___ in other people’s conversations.
Answer: قصہ
227. When I am ___, I am aware of it.
Answer: خوش
228. People are the most ___ thing in life for me.
Answer: قابل عزت
229. I can usually ___ why people create difficulties for me.
Answer: سمجھ
230. I can consciously change my ___ or mood.
Answer: لہجہ
231. I am good at solving ___ with other people.
Answer: مسائل / معاملات
232. Express your thoughts about the picture given above in a maximum of 300 words.
Answer: Check the answer in the explanation
233. During tracheal suctioning, which action should a nurse take to prevent hypoxemia?
Answer: Removal of various secretions
234. Burns greater than ____ In children and ___ in adults required intravenous fluid replacement.
Answer: 10 and 15 percent
235. Face, arm, and speech test is performed staff suspect which of the following condition?
Answer: Stroke
236. The time required to check if the unconsciousness causality is having normal breathing.
Answer: 10 seconds
237. An antonym to “Serpentine” is:
Answer: Straight
238. After delivering a shock to a person with the AED. What is the next immediate action to perform?
Answer: Resuming the CPR
239. An infant according to BLS is one who is under the age of:
Answer: One year
240. What is the proportion of water to total body weight in a normal person?
Answer: 60%
241. Epigastric pain usually arises from which region?
Answer: Foregut structure
242. Which of the following does not include after the major operation or injury?
Answer: Malaise
243. The first action while examining the patient is:
Answer: Check for his breathing
244. Hazrat Khadija (RA) belonged to which clan of Quraish?
Answer: بنو اسد
245. Purity of thoughts is ___?
Answer: تقویٰ
246. When a person lies, due to its stench the ___ moves a mile away?
Answer: فرشتہ
247. The spirit of ___ is the cause of the progress of national collectivity?
Answer: ایثار و قربانی
248. According to the Hadith of the Holy Prophet (ﷺ), one who disobeys his parents is deprived of ___?
Answer: جنت کی خوشبو
249. An infant develops Jaundice 6 hours after birth. Which one of the following is the most likely diagnosis?
Answer: Haemolytic disease of the newborn
250. A vehicle travels at a speed of 80 km/h for 30 minutes. What is the distance covered?
Answer: 40 km
251. Which of the following drugs are proton pump inhibitors?
Answer: Omeprazole
252. BSI stands for:
Answer: Body Substance Isolation
253. The Phalanges are located in the:
Answer: Hand
254. Which of the following drug specifically inhibits uric acid synthesis?
Answer: Allopurinol
255. Fatty change in the liver is due to the accumulation of:
Answer: Triglycerides
256. What is the best treatment for second-degree burns?
Answer: Silver sulfadiazine
257. The most concerning physical finding in an infant with an acute respiratory infection or RAD exacerbation is:
Answer: Tachypnea
258. Where should you place the AED pads when treating an infant for cardiac arrest?
Answer: Chest and Back
259. How does an automatic external defibrillator (AED) help a person who is in cardiac arrest?
Answer: An AED restores normal heart rhythm
260. After finding an unresponsive child, yelling for help, and confirming the child is not breathing what would be your next course of action?
Answer: Deliver 30 Chest Compression
261. How does CPR help when a person goes into cardiac arrest?
Answer: It helps blood flow to the brain
262. The fulcrum is placed between the force and load and is called……….
Answer: Class One Lever
263. Collecting breech is consisting of:
Answer: Collecting two lines of the hose into one
264. How many types of delivery hose are commonly used by firefighters.
Answer: 4
265. Cedi is the currency of ___
Answer: Ghana
266. Which airline helped the movement of 35000 people from Pakistan to India between Oct 21st to Dec. 30, 1947
Answer: British Overseas Airways Corporation
267. There are two-party systems in _____
Answer: America-England
268. Culture means to cultivate and ____
Answer: Decorate
269. What was the age of the Holy Prophet (SAW) when he solved the conflict of placing Hajr-e-Aswad.
Answer: 35
270. Grammar: I said to her, “Consult a lady doctor”
Answer: I suggested to her to consult a lady doctor
271. Choose the correct verb: Complete shutdown ____ observed today against new law:
Answer: Is being
272. Change the Speech: Rehan says, “I am happy”.
Answer: Rehan says that he is happy.
273. Choose the correct word to replace the given sentence. (An event that causes great harm or damage)
Answer: Disaster
274. Identify parts of speech in brackets: A new broom sweeps (clean)
Answer: Adverb
275. Good friends are the beauty of life: (Which word is a countable noun)
Answer: Friends
276. The airway of a 10-month baby is blocked with a coin. How many times will you give back blows to clear the airway?
Answer: Five times
277. Carbon chains make up the skeleton of compounds called:
Answer: In-Organic Compound
278. ___ has been the key to my success.
Answer: مستقل مزاجی
279. I can usually ___ why people are creating difficulties for me.
Answer: محسوس
280. I never look at things from others’ ___.
Answer: نقطہ نظر
281. I can understand why my ___ sometimes annoy others?
Answer: ساتھی
282. I am usually ___ worried about work or life.
Answer: زیادہ / بیحد
283. Contentment (tasken) is a ___.
Answer: نعمت
284. After leaving work, I do not let ___ situations or people affect me.
Answer: برے
285. People are the most ___ thing in life for me.
Answer: اہم
286. If someone is not happy with me, I can ___.
Answer: غور
287. I never ___ in other people’s conversations.
Answer: حصہ
288. I am the best at ___ from someone else’s problem.
Answer: کنارہ
289. I can quickly ___ bad situations.
Answer: بہتر
290. When I lose my temper, I immediately ___.
Answer: احساس / افسوس
291. What is most important element while planning for emergency evacuation?
Answer: Address of the building
292. B2CD,……..,BCD4, B5CD, BC6D.
Answer: BC3D
293. What will be the 147th term of the following pattern? 25, 45, 65, 85, ……
Answer: 2945
294. Look at the series 8, 22, 8, 28, 6, ————-. what comes next?
Answer: 34
295. …….. by people’s perception, it seems that democracy has succeeded in Pakistan.
Answer: Going
296. Find the correct spelling of the word: economical, economecal, econnomical, none of these
Answer: Economical
297. She’s my best friend……I will lend her my car.
Answer: Hence
298. When measuring baseline vitals and the pulse is irregular you should:
Answer: Take pulse for 15 seconds and multiply the amount by 4
299. Lady with infertility with B/L tubal block at cornua. The best method of management is:
Answer: IVF
300. The appearance of red, swollen, nasal mucosa from allergy to ragweed pollen has been mediated by:
Answer: Histamine
301. Which drug is given to prevent HIV transmission from mother to child?
Answer: Lamivudine
302. Respiratory depreciation caused by which drug can be reversed by flumazenil.
Answer: Ketamine
303. A pulse can be felt when a …..passes over a bone.
Answer: Artery
304. The building is so ……..
Answer: Tall
305. The maxilla is located in:
Answer: Face
306. Tachycardia is:
Answer: >100bpm
307. In the smooth glistening internal layer of the heart in which blood flow is called:
Answer: Endocardium
308. The penalty for Lin’an is :
Answer: 80 Lashes
309. Breton Wood Conference was concluded in:
Answer: July 1944
310. How many conditions (shara’it) are there for Salah (Namaz)?
Answer: سات
311. How long did Hazrat Yousaf (AS) spend in the prison of Egypt?
Answer: 12
312. How many disbelievers were killed in Ghazwa-e-Badr?
Answer: 70
313. Where is Simly Dam located?
Answer: اسلام آباد
314. Who built the Red Fort (Lal Qila) in India?
Answer: شاہ جہاں
315. Which is the largest district of Pakistan by area?
Answer: چاغی
316. What is the area (share) of FATA in Pakistan?
Answer: 2.40%
317. From which dam does Islamabad get water?
Answer: خان پور
318. The members of Punjab Assembly are?
Answer: 371
319. Who was the first Naval Chief of Pakistan?
Answer: جیمزول فرڈ
320. What is the title of Hazrat Usman Ghani (RA)?
Answer: ذوالنورین
321. The largest hospital of Pakistan is ___?
Answer: نشتر ہسپتال ملتان
322. Who narrated (the most) Ahadith from the Holy Prophet (ﷺ)?
Answer: ابوہریرہ
323. Which is the oldest hospital of Pakistan?
Answer: میو ہسپتال
324. NFPA stands for:
Answer: National fire Protection Association
325. SINDAK project was started with the cooperation of:
Answer: China
326. What is the “K” class of fire?
Answer: Kitchen fire
327. Uranium deposits are found in which city of Punjab?
Answer: Dera Ghazi Khan
328. Who accepted Islam first in Women?
Answer: Hazrat Khadija (RA)
329. Where the biggest Salt Mine located in Pakistan?
Answer: Khewra
330. Balochistan province is located in ______ of Pakistan.
Answer: South West
331. Select the lettered pair that best expresses the relationship similar to that expressed in the original pair. SPY : CLANDESTINE :: ?
Answer: Accountant : Meticulous
332. Who becomes Acting President in the absence of President of Pakistan?
Answer: Chairman Senate
333. What is the second highest peak in Pakistan?
Answer: Nanga Parbat
334. Rohtas Fort near Jehlum built by _______?
Answer: Sher Shah Suri
335. Which shortcut key inserts a new slide in current presentation?
Answer: Ctrl+M
336. The most popular (populous) city in the world is?
Answer: Jakarta
337. Pakistan conducted nuclear tests on May 28, 1998 at?
Answer: Chaghi Hills
338. How many bones in human body (skeleton)?
Answer: 206
339. A universal donor has the blood group?
Answer: O-
340. Who was the second Prime Minister of Pakistan?
Answer: Kh. Nazim-ud-Din
341. The fastest person in the world in 100 and 200-meter sprints is ______?
Answer: Usain Bolt
342. What is the primary function of the F11 key in most web browsers?
Answer: Toggle full-screen mode
343. Which surah is the Preface of the Holy Quran?
Answer: Surah Al-Fatiha
344. The largest province of Pakistan by population is?
Answer: Punjab
345. What was the name of the Atomic Bomb that dropped on the City of Nagasaki?
Answer: Fat Man
346. The largest country in the world by area is?
Answer: Russia
347. Which one of the choices completes the same relationship with the third word? Yard is to Inch as Quart is to?
Answer: Ounce
348. The first Noble Prize was awarded in the year?
Answer: 1901
349. Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of ______?
Answer: Imam Malik
350. Which is the former capital of Pakistan?
Answer: Karachi
351. The continent is referred to as an ‘Island continent’?
Answer: Australia
352. Masjid-e-Khief is located in ________?
Answer: Minna
353. Ada Bin Hatim Tai embraced Islam in which Hijri?
Answer: 9th Hijri
354. Where is the headquarter of World Trade Organization (WTO) located?
Answer: Geneva
355. Which is the largest Railway Station in Pakistan?
Answer: Lahore
356. Which of the following is an example of hardcopy output device? Speaker, Printer, Scanner, Monitor
Answer: Printer
357. A drug is most likely to produce toxic effects when it is?
Answer: Taken in an excessive dose
358. The abbreviation T.D.S on a prescription means?
Answer: Three times a day
359. The enzyme amylase is responsible for the initial digestion of?
Answer: Carbohydrates
360. Bradycardia is clinically defined as a heart rate?
Answer: Less than 60 beats per minute
361. The medical term ‘cystitis’ refers to inflammation of the?
Answer: Urinary Bladder
362. The Rheumatoid Factor (RA Factor) test, used as a marker for rheumatoid arthritis, is performed on?
Answer: Blood
363. The chief complaint in a medical history should ideally be obtained?
Answer: Directly from the patient
364. Ottawa is the capital of:
Answer: Canada
365. Which province of Pakistan has the longest coastline?
Answer: Balochistan
366. Preserve : Animal :: _____ : _____
Answer: Reservation : Wigwams
367. Though Aslam is poor, ____ he is honest.
Answer: Yet
368. In the analogy “4 is to 20 as 5 is to ?”, what should replace the question mark?
Answer: 30
369. When Quaid-e-Azam died?
Answer: 11 September, 1948
370. How many chambers in human heart?
Answer: 4
371. Membranes present around the embryo are?
Answer: Chorion
372. Blood cells are manufactured/produced by ______ of the body.
Answer: Bone marrow
373. Which part of the human brain is the center of memory, learning, thinking, and reasoning?
Answer: Cerebrum
374. The pH of human blood is ______?
Answer: 7.3-7.4
375. Marker of bone formation are all except? Osteocalcin, Hydroxyproline, Procollagen Residue lkaline, Phosphate
Answer: Hydroxyproline
376. The normal rate of breathing per minute in an adult is _____?
Answer: 15 to 20 times
377. Glycolysis is ……..
Answer: Takes place in Cytoplasm
378. Formula of Density is:
Answer: D=m/v
379. Hemoglobin combines with—and transport to different cells of the body.
Answer: Red blood cells
380. Which one of the following options is suitable to fill the blank? SCD,TEF, UGH, _____, WKL.
Answer: VIJ
381. How many manzils (Stages) are there in Quran?
Answer: 7
382. Which sin is the greatest injustice (zulm)?
Answer: شرک
383. Who was the first Defense Minister of Pakistan?
Answer: Liaquat Ali Khan
384. Mauwazatain means _______?
Answer: Two specific surah of Quran
385. And the garden is changing its clothes. Which figurative device is used in the line?
Answer: Personification
386. In which Ghazwa did Allah send freezing strong winds upon the disbelievers / help the Muslims with strong winds?
Answer: غزوہ خندق/احزاب
387. How many members of the National Assembly of Pakistan?
Answer: 336
388. Choose the correct plural form of the word “Sheep”.
Answer: Sheep
389. Which is the most abundant mineral in human body?
Answer: Calcium
390. What happens to our body if we don’t wash regularly?
Answer: Bad Odour
391. What will you do in Choking condition?
Answer: FBAO
392. Heat detector is used for finding of:
Answer: Temperature of Fire
393. For dealing with chemicals, which of the following gloves are used?
Answer: Rubber
394. Cryptography is a branch of science which deals with _____?
Answer: The study of secrete writing
395. If there would be no sun the color of the sky would be ______?
Answer: Black
396. Who was the last Messenger (Rasool) of Bani Israel?
Answer: حضرت عیسی
397. At the time of Independence which community was in majority in the state of Kashmir?
Answer: Muslim
398. How many Bones are there in a Human Head____?
Answer: 22
399. When Quetta was devastated by an earthquake?
Answer: 1935
400. We lost confidence in Amjad _______ that grandiose promises he had made.
Answer: Delivered on
401. What is the antonym of “Assemble”?
Answer: Scatter
402. The opposite of “Complicated” is:
Answer: Simple
403. Agreement : Dissent :: ?
Answer: Approval : Rejection
404. What is the purpose of the strong tag in HTML?
Answer: To apply bold formatting with semantic emphasis
405. An array is typically associated with which data type?
Answer: Composite data type
406. What term is used to describe the activity of performing the same operation multiple times in programming?
Answer: Iteration
407. An expression in programming is defined as a set of?
Answer: Variables, constants, operators, and functions
408. What is the correct HTML code to create a checkbox input field?
Answer: <input type=”checkbox”>
409. What are the main components used in Unshielded Twisted Pair (UTP) and Shielded Twisted Pair (STP) cables?
Answer: Twisted pairs of copper wires and shielding
410. A network formed through data transmission methods is called?
Answer: Packet Switching
411. Which of the following factors is primarily used in greening deserts?
Answer: Rainfall
412. The synonym of Filthy:
Answer: Dirty
413. What should be avoided in case of snake bite?
Answer: Sucking venom
414. In which condition, it is mandatory to wear safety helmet?
Answer: Rescuing under falling materials
415. Which system helps to coordinate complex and intricate movement of the hands to play a Piano?
Answer: Nervous
416. Which one of the five words below would come first in a dictionary?
Answer: Dog
417. If all school are chalks and all chalks are chairs; The correct expression is: (i) All chairs are school (ii) All school are chairs
Answer: Only 2
418. Platelets helps in?
Answer: Blood Clotting
419. Which of the following is a military alliance? ASEAN, NATO, EEC, NAFTA
Answer: NATO
420. Who was the founder of Chistiya Silsilah?
Answer: Khawaja Moinuddin Chisti
421. Which of the following care that should be taken for oxygen cylinder by medical technician?
Answer: Place it at cool and dry place
422. The information gathered during assessment and providing first aid is collectively called:
Answer: Clinical Assessment
423. A ____ should be covered with a roller bandage to prevent infection and dirt from getting inside.
Answer: Wound
424. Needles, Swabs, Drape Sheets are?
Answer: Disposable
425. Who plays the role of communicator between doctor and victim after a trauma?
Answer: EMT
426. The paramedic is caring for a toddler after surgical repair of a cleft palate. This staff should position the child:
Answer: On the back with the head slightly elevated
427. Application drug on the surface?
Answer: Topical
428. The study of Medicines and their mechanism of action is called:
Answer: Pharmacology
429. How many lobes in right lungs?
Answer: 3
430. Name the Surah in which Ahl-E-Kitab and Munafiqeen are mentioned.
Answer: Surah Munafiqun
431. Where would a person having a heart attack most likely feel pain?
Answer: In Chest
432. The Mughal Emperor who promulgated a new faith entitled “Din-E-Elahi” in 1581 AD was __________
Answer: Akbar
433. When Nawaz Sharif became prime minister for the first time?
Answer: 6 November 1990
434. Lion of Bengal is the title of?
Answer: Fazal-ul-Haq
435. Which word means the opposite of ‘Perforate’?
Answer: Emit
436. All of the following are consistent with the diagnosis of bacterial tracheitis Except:
Answer: Preceding viral URI
437. Nandipur Power Plant is located in:
Answer: Gujranwala
438. Which Turkish leader abolished the Institution of Caliphate?
Answer: Mustafa Kemal Atatürk
439. The acts which break the ablution are called:
Answer: Nawaqiz-e-Wazu
440. Whom Arabs called Saabi____?
Answer: Those who worshiped stars
441. The capital of East Timor is:
Answer: Dili
442. The Arabian Sea lies in the ____ of Pakistan?
Answer: South
443. The literal meaning of Zulnorain is—-?
Answer: Having two Lights
444. Which of the following is included among the Ashra-e-Mubashera?
Answer: Hazrat Saad Bin Abi Waqas (RA)
445. The age of Hazrat Ali was:
Answer: 61
446. How many lobes have both lungs?
Answer: 5
447. Tanzania is the new name of:
Answer: Zanzibar
448. Which musical instrument is played by both exhaling and inhaling?
Answer: Harmonica
449. The normal human adult male has:
Answer: 14 gram of hemoglobin/100 gram of blood
450. The 2016 Olympics will be held in:
Answer: Brazil
451. The oldest news agency in the world is ___
Answer: AFP
452. Photosynthesis pigments are organized into clusters called———–
Answer: Thylakoid
453. In Photosynthesis reduction occurs of………
Answer: Water
454. Dry chemical Fire extinguisher can be used on:
Answer: On all types of fire
455. I like ……… music.
Answer: Listening to
456. Kidney stones is caused due to:
Answer: Calcium oxalate / Calcium deposits
457. He takes honor…..his great command in Computer Science.
Answer: In
458. Which city of Pakistan is called the City of Lions?
Answer: Mandi Bahauddin
459. Earthquake can cause?
Answer: Landslide
460. Instrument used to measure ground deformation or tilt:
Answer: Tiltmeter
461. A defibrillator is a medical device used to deliver a controlled electronic shock to a victim of:
Answer: Cardiac arrest
462. If there is no space next to the victim to kneel and perform chest compression, then deliver chest compression using the ———–
Answer: Over-the-head CPR method
463. If you are trained in rescue and willing to deliver rescue breaths, then perform —— rescue breaths after each set of thirty compressions.
Answer: Two
464. How to give effective chest compression?
Answer: Place the heel of one hand in the middle of the victim’s chest over the breast bone
465. They rejected his message and (mocked) him. Choose the correct meaning of the bracket word.
Answer: Deride
466. Qaroon belonged to which nation/country?
Answer: Bani Israel
467. What is the masculine of “Spinster”?
Answer: Bachelor
468. If you cannot pardon, (part) with them. Choose the meaning of the bracket word.
Answer: Leave
469. Choose the correct singular form of the word “recesses”.
Answer: Recess
470. A warning sign has ——-sign.
Answer: Triangular
471. Circle, red edging and cross strip, white ground, the black pictogram is the sign of:
Answer: Prohibition
472. “Rescue” correct synonym:
Answer: Save
473. Which magnitude of EarthQuake is considered destructive?
Answer: 7.1
474. A protein molecule may have:
Answer: Multiple amino acids (Polypeptide chain)
475. A seriously injured patient becomes unresponsive while assessing or asking for water. As a rescue scout what will you do?
Answer: Arrange ambulance to transport the victim
476. Goiter is common in:
Answer: Hilly Areas
477. What is the name of the first part of the small intestine?
Answer: Duodenum
478. A sixty years old man was standing at bus stop suddenly he becomes unresponsive. After examination, he has no breathing. What will be done immediately?
Answer: Call 1122
479. When will you decide to continue CPR on the unconscious patient?
Answer: Until emergency medical personnel take over or signs of life return
480. What is the first aid to clear the airway obstruction of a 1-year-old baby?
Answer: Give back blows between the shoulders and chest thrusts
481. What will we do in the first aid in case of a snake bite?
Answer: Remove the constrictive clothing/jewelry and keep the victim calm
482. Treatment of abscess is ———-
Answer: Drainage / Antibiotics
483. Polio is ————–
Answer: Virus
484. Aorta is an organ of the —————
Answer: Circulatory system
485. In the classification of symptoms into seven categories by Boenninghausen, Quando stands for:
Answer: Modalities of time
486. The dilution of potent drug powder with an inert diluent powder is called:
Answer: Trituration
487. Blood cells are ———- of types:
Answer: 3
488. The movement of air over the surface of the earth is called:
Answer: Wind
489. Oxbow lakes are —–shaped lakes.
Answer: Crescent
490. Name of Indian parliament is?
Answer: Sansad
491. Haroon al Rashid was a caliph of ______ dynasty.
Answer: Abbasid
492. The largest producer of peanuts in the world is?
Answer: China
493. Lona River is also known as:
Answer: Loita / Luni River
494. Nurse will schedule a suitable diet plan for a patient having cirrhosis and abdominal ascites. What should be the diet?
Answer: High proteins and low sodium
495. Which type of fluid is used to be administered to a burn patient over the first 24 hours?
Answer: Crystalloid solution (e.g., Ringer’s Lactate)
496. Sit casualty down, lean forward, and pinch the soft part of the nose is used as a first aid technique to control bleeding of which part?
Answer: Nose
497. What is the feminine of “Drone”?
Answer: Bee
498. Mr. Patel, ____ is the chairman of the department, came to me yesterday.
Answer: Who
499. The nurse is checking the rectal temperature, but for which of the following conditions is rectal temperature contraindicated?
Answer: Hemorrhoids / Rectal surgery
500. A newborn baby has a mean BP of 75 mmHg. How a nurse would describe this blood pressure?
Answer: Slightly higher than normal
501. Immersing in cool water for 10-15 minutes is done for which degree of burn?
Answer: Second-degree burn
502. While applying a transdermal patch to the angina patient what should the nurse keep in mind?
Answer: Old patch should be removed
503. What percentage of total body potassium is present in the extracellular fluid of a person?
Answer: 2%
504. The maintenance ratio of calorie nitrogen for an infant is:
Answer: 50:2
505. What is the singular of “Cuckoos”?
Answer: Cuckoo
506. The boy ___ watched the match before his friend came.
Answer: Had
507. A patient is diagnosed with cancer. He complained of a loss of appetite. The nurse should ensure that the patient should eat which of the following food?
Answer: Vegetables
508. Removing the blockage from the patients/causality airways is termed as:
Answer: Heimlich procedure
509. The technique used to open the airway of an unconscious person is:
Answer: The head is tilted and chin is lifted
510. In Ghazwa-e-Khyber, Hazrat Ali (RA) bravely defeated the chief of ___.
Answer: بنو قموص
511. Choose the word with a short vowel sound.
Answer: Tin
512. A Patient with profuse sweating is said to be?
Answer: Diaphoretic
513. When assessing for pain in a toddler, which of the following methods would be the most appropriate?
Answer: Observe the child for restlessness
514. Sidra says that father of Hassan’s father is my father. How is Sidra related to Hassan?
Answer: Father’s Sister
515. The Iran-Pakistan-India gas pipeline is also known as:
Answer: Peace Pipeline
516. You highly suspect that your assigned client has abdominal distention. You must need to do and chart which of the following things:
Answer: Measure Abdominal girth at the most distended level
517. What is first step in any type of patient assessment?
Answer: Scene Safety
518. A pulse oximeter is used to:
Answer: Measure the pulse rate and oxygen in the blood
519. Cough is a common side effect of:
Answer: ACE inhibitors
520. Among the following, all are anti fungi except:
Answer: Amantadine
521. As an EMT correct dose of Aspirin to administer to a 65-year-old patient with chest pain is:
Answer: 300 mg
522. PERRLA is a term used in relation to what part of the body?
Answer: Eyes
523. The severity of a ligament injury progresses from:
Answer: Sprain to tear
524. Which of the following is the most likely diagnosis in a 2-month-old infant with a 10-day history of mild cough, who is in no distress in the ED and has a normal physical examination?
Answer: Congenital Airway Anomaly
525. A person who suffers a traumatic rather than planned amputation has:
Answer: A greater risk of infection
526. Which of the following is an important component for any bone related to implant?
Answer: Calcium and phosphorus
527. Arriving first at the scene, you find an unresponsive person with no pulse that has thrown up. Your fee CPR is not something you are comfortable giving them. What would be the next best thing for you to do?
Answer: Compression only CPR
528. Fire extinguishing methods are:-
Answer: Cooling, smothering, starvation and by interrupting the chemical chain reaction
529. What is a Fire triangle?
Answer: Fuel, heat and oxygen
530. What is a Fire triangle?
Answer: Fuel, heat and oxygen
531. Where Sheikh Muhammad Ibn Wahhab started the movement of Islah-e-Mazhab?
Answer: Najad
532. Paganism and deviation from Sirat-e-Mustaqeem is called:
Answer: Gumrah
533. Name the highest form of level of worship when you worship Allah, as if you see him and if you cannot achieve this attitude, you worship him bearing in mind that He sees you at all times?
Answer: Ihsan
534. Choose the correct verb: It is necessary for the government to ____ their people’s life better.
Answer: Make
535. Choose the correct word to replace the given sentence. (Animals which suckle their young)
Answer: Mammals
536. We get wool from sheep. (which word is a material noun)
Answer: Wool
537. The compression to ventilation ratio during CPR is:
Answer: 15:2
538. The bond formed to unite two amino acids is called:
Answer: Peptide Bond
539. When you will decide to continue CPR on an unconscious patient?
Answer: When there is no chest rise and fall
540. I quickly give up ___ so that it does not affect me further.
Answer: بری عادات
541. To make my work ___, I need colleagues from different professions.
Answer: بہترین
542. When I am ___, I am aware of it.
Answer: چڑچڑا
543. Prolonged CPR is suggested in a patient with:
Answer: Electric Shock
544. Other than spreading malaria, anopheles mosquitoes are also vectors of:
Answer: Filariasis
545. The smallest amount of cells in WBC is of:
Answer: Basophils
546. All living things are composed of water:
Answer: 50%-70%
547. The body of amphibians is divided into:
Answer: Head, Neck and Trunk
548. Pollination by wind is called:
Answer: Anemophily
549. When the food is ingested in liquid form the animals are classed as:
Answer: Fluid Feeders
550. In insectivore plants, the insect is digested by:
Answer: Enzymes / Bacteria
551. Which of the following takes part in nutrition in coelenterates?
Answer: Gastrovascular cavity / Blastostyle
552. The formation of organelles is due to:
Answer: Division of labor inside the cell
553. How many of the Bio-Elements constituent 99% of the total human body?
Answer: 6
554. Snake venom is:
Answer: Enzymes / Proteins
555. A number of total estimated organisms species are:
Answer: 05-30 Million
556. Water vascular system in echinoderms used for:
Answer: Locomotion and Respiration
557. Match the digestive system with one of the following:
Answer: Metameric
558. Heparin and Histamine are produced by:
Answer: Basophils
559. Which of the following is a liver fluke?
Answer: Fasciola
560. Uncontrolled mitosis is known as:
Answer: Carcinoma / Cancer
561. Fan is related to Wings in the same way as Wheel is related to:
Answer: Spokes
562. Never neglect the ideals of elders, rather always ……..them.
Answer: Cherish
563. Which of the following describes the best way to store items to prevent pest infection?
Answer: Off the floor, away from walls
564. Dilator pupillae is supplied by:
Answer: Post ganglionic sympathetic fibres
565. Features of Asthma include:
Answer: Inflammation of the lower airways / Bronchospasm
566. Personal hygiene practices are affected by all the following except:
Answer: Personal Choice
567. In which condition is cotrimoxazole not used in treatment?
Answer: Viral infections
568. The most effective way to break the chain of infection is by:
Answer: Hand hygiene / Placing patient in isolation
569. Stack method of dental estimation is used for:
Answer: Infants
570. Anticoagulant of choice for coagulation test?
Answer: 3.2% Sodium Citrate
571. Over several decades, which of the following inhaled pollutants is most likely to produce extensive pulmonary fibrosis?
Answer: Silica
572. Berry Aneurysm defect lies in:
Answer: Degeneration of internal elastic lamina
573. If carbamazepine is prescribed one should monitor:
Answer: Complete Blood Count / Renal Function Tests
574. In anatomical terms dorsal means?
Answer: Back
575. What is the old name of Bahawalnagar?
Answer: Rojhan Wali Basti
576. The Brachial Artery is located in the:
Answer: Arm
577. Look at the series and complete it: 72,76,73,77,74….,75
Answer: 78
578. Select the lettered pair that best expresses the relationship similar to that expressed in the original pair: CONVICTION: INCARCERATION
Answer: Reduction : Diminution
579. Hypoxia usually results in which skin color?
Answer: Cyanotic
580. Where should you park in a hazardous chemical incident?
Answer: Upwind and at a safe distance
581. Mahathir Mohamad belongs to which country?
Answer: ملیشیا
582. Facing difficulties with steadfastness is called ___.
Answer: استقامت
583. The believers were thoroughly tested in Ghazwa-e-Badr. (In which Ghazwa were the believers thoroughly tested?)
Answer: بدر
584. Allah has not made your adopted sons your ___.
Answer: بیٹے
585. About which angel did the Jews say that he is our enemy?
Answer: حضرت جبرائیل
586. In which year did Nadir Shah conquer Delhi?
Answer: 1739
587. What is the weight of the DCP Cylinder?
Answer: 6.0 Kg
588. Normal human body temperature 98.6°F corresponds to _______?
Answer: 37°C
589. National Flag of Pakistan was designed/made by _____?
Answer: Amir Uddin Kidwai
590. When State Bank of Pakistan (SBP) was inaugurated?
Answer: 1st July 1948
591. Which is the largest lake in Pakistan?
Answer: Manchar Lake
592. Which is the most populated city in Pakistan?
Answer: Karachi
593. The word Pakistan is related to which language?
Answer: Both Persian and Urdu
594. Who was the First woman Governor of State Bank of Pakistan?
Answer: Dr. Shamshad Akhtar
595. What is the name of the pact joined by Pakistan and the United Kingdom in 1954?
Answer: SEATO
596. In MS PowerPoint we press _____ key to start slideshow from current slide.
Answer: Shift + F5
597. How many number of Makki Surahs are there in the Holy Quran?
Answer: 86
598. The currency of South Africa is ______?
Answer: Rand
599. Instructions given to a computer are executed in which language?
Answer: Machine Language
600. How many noble prize categories are there?
Answer: Six
601. United Nations Military Observer Group in India and Pakistan (UNMOGIP) WAS formed in which year?
Answer: 1949
602. United Nations day is celebrated on which date?
Answer: 24 October
603. What is Synonym of Spread?
Answer: Increase
604. Arianna is airline of:
Answer: Afghanistan
605. Which country has the largest army?
Answer: China
606. What is the Capital of Bhutan?
Answer: Thimphu
607. Which is the computer network type that connect in a larger area, such as districts or cities?
Answer: MAN
608. What is the length of border between Pakistan and China?
Answer: 599 km (596)
609. What organ produces bile?
Answer: Liver
610. Who abrogated 1956 constitution?
Answer: Iskander Mirza
611. Which city is Badshahi Mosque located in?
Answer: Lahore
612. Which country is called Land of Thousand Lakes?
Answer: Finland
613. The main objective for the formation of Muslim League?
Answer: To safeguard the interests and rights of the Muslim of India
614. What do the green and white colors of the Pakistan flag represent?
Answer: Both A and B
615. Pakistan lies between the latitudes?
Answer: 24°N to 37°N
616. Hanna lake is located in _____?
Answer: Quetta
617. The normal temperature of human body is _________ degree Fahrenheit.
Answer: 98.6°F
618. Which country is called the Land of Prophets?
Answer: Palestine
619. Which route of drug administration typically results in the most rapid absorption into the systemic circulation?
Answer: Intravenous Injection
620. All of the following are standard components of patient history taking, Except?
Answer: Percussion
621. Advanced Life Support (ALS) interventions are typically performed by?
Answer: EMT Intermediates and Paramedics
622. What is the first and most critical treatment steps for a patient in respiratory arrest?
Answer: Initiating CPR (including rescue breaths)
623. Gastric lavage (stomach washout) is primarily performed to?
Answer: Both A & B
624. In disaster response, the critical period when trapped victims have the highest survival probability is typically the first?
Answer: 72 Hours
625. Which choice gives the last letter of the word rearranged from the jumbled spelling given below: HORELA?
Answer: E
626. If 2×2 = 11, 4×2 = 21, 6×2 = 31, 6×6 = 33 then 8×8 = ?
Answer: 44
627. The normal ranges of respirations in an adult are:
Answer: 12-20 Breaths Per Minute
628. Ascorbic Acid is also known as ______?
Answer: Vitamin C
629. Siddique and______the title given to Abu bakkar Siddique?
Answer: Ateeque
630. The most beautiful stone Marble is extracted from which province of Pakistan?
Answer: Khyber Pakhtunkhwa
631. Who is Hazrat Sobia (RA)?
Answer: Mother of Hazrat Hamza (RA)
632. Which city is called ‘Brasilia of Pakistan?
Answer: Islamabad
633. The battle of Qudasiya was fought during the reign of _______?
Answer: Umar Farooq (R.A)
634. Gaza is city of __________?
Answer: Palestine
635. Khunjerab Pass is a border connecting to which country in the North of Pakistan?
Answer: China
636. Which language is commonly used for writing/developing business applications?
Answer: COBOL
637. What was the magnitude of the Earthquake that shook northern Pakistan And Azad kashmir on Oct 8, 2005?
Answer: 7.6
638. Three states of matter are ?
Answer: Solids, liquids and gases
639. On Earth surface water covers ______ area.
Answer: 71%
640. The height of Hazrat Adam (AS) was ____?
Answer: 90 Feet
641. What term refers to donate unauthorized and illegal accessing of computer programmed, often with criminal intent?
Answer: Hacking
642. In human beings, there are 23 pairs of chromosomes. Down’s syndrome disorder is concerned with chromosome number _____?
Answer: 21
643. Who wrote the Treaty of Hudaibiya?
Answer: حضرت علی
644. Where Hazrat Abdullah (RA) died?
Answer: Abwa
645. Initial data obtained by EMT is called?
Answer: Assessment
646. Good food hygiene prevents:
Answer: Food Poisoning
647. During Asthma, which type of blood cells increase in blood?
Answer: Eosinophils
648. Which thing increases the cause of tissue damage?
Answer: Blood Pressure
649. The color of the Cylinder of CO₂ is:
Answer: Black
650. In First Aid box, how many bandages of big sizes should be present?
Answer: 4
651. The tie between family members is based on _____ relationship.
Answer: Blood
652. Study : Learn :: _____ : _____
Answer: Search : Find
653. You should not be proud, rather you should be ___ your conduct.
Answer: Ashamed of
654. Feral means _____?
Answer: Wild
655. International Day against “Corporal Punishment of Children” is _____?
Answer: 30th April
656. What is the pattern in the following number pairs: 2-8, 3-27, 4-28, 5-125? What is the result of 2^3 in this pattern?
Answer: 8
657. What is a “small tale” typically focused on in literature?
Answer: A brief and simple narrative
658. RAM is used for what purpose in a computer system?
Answer: To read and write data temporarily
659. Today, computers are primarily based on which technology?
Answer: Transistors
660. In a computer, data and instructions are stored using which type of digits?
Answer: Binary digits
661. What is the code written in the format of alpha, numeric, letter, and number?
Answer: A1B2
662. What type of education is provided by M.A.O. Graduate College?
Answer: Both traditional and modern education
663. The governor is considered as the ______?
Answer: Chief Administrator
664. In a C++ structure, which of the following statements tells the compiler to allocate memory for an instance of the structure?
Answer: StructName var;
665. Which is a system programming language used for structured programming?
Answer: C language
666. A wide key in the keyboard having no mark on is is called?
Answer: Space Bar
667. A two years old male is admitted for possible bacterial meningitis, Which of the following nursing action should the nurse take first?
Answer: Assess the patient’s neurological status
668. Free movements in response to the external stimuli are called _______ movement.
Answer: Tactic
669. Which of the following human system is chiefly affected by Air pollution?
Answer: Respiratory
670. “From Plassey to Pakistan” is a biography of:
Answer: Iskandar Mirza
671. Acute Carbon Monoxide Poisoning is marked by?
Answer: Brain Edema
672. Which of the following muscles doesn’t undergoes failure?
Answer: Cardiac
673. A place which does not have safe oxygen level is termed as:
Answer: Confined Space
674. Communication between Doctor and Trauma Patient is called:
Answer: Both A & B
675. Abortion is termination of ________.
Answer: Pregnancy
676. Damage of basal ganglia usually causes all of the following except:
Answer: Disorder of postures
677. Heat application relieves all of the following except:
Answer: Stiffness of joints
678. Which of the following tissue has the greatest regenerative ability?
Answer: Epithelial
679. POS are which type of documents data?
Answer: Medication Record
680. Red Blood Cells remain in the body for ___ days.
Answer: 120
681. A patient is receiving blood and experiences share with chill and his temperature is 101F. What should nurses do in this situation?
Answer: Stops the blood immediately
682. What should you do if someone is experiencing a seizure?
Answer: Move objects away to prevent injury
683. Bahawalpur is mostly consists of?
Answer: Deserts
684. The transfer of heat when waves or rays are dispersed from an object called?
Answer: Radiation
685. The Ministry of foreign affairs of Pakistan plays an important role in making the _____
Answer: Foreign policy
686. “Trout fish” is found in ____
Answer: Northern Areas
687. Central Asia became the part of Muslim empire during the reign of?
Answer: Waleed I
688. Masjid Mahabat Khan is located in _______ ?
Answer: Peshawar
689. What is the meaning of Pakistan?
Answer: Holy land
690. Lungi Shalwar is a part of which provinces dress of Pakistan?
Answer: Balochistan
691. For which industry Pakistan’s city Wazirabad is famous?
Answer: Cutlery
692. Name the Mosque which is known as Masjid-ul-Taqwa
Answer: Masjid E Quba
693. Vowel marks were introduced into Arabic script by____?
Answer: Hajjaj Bin Yousuf
694. Hazrat Usman (R.A) was born in:
Answer: Makkah
695. Who was appointed as Usher for Hijrat E Madina?
Answer: Abdullah Bin Ariqat (R.A)
696. Who was the second son of Ibrahim (A.S)?
Answer: Ishaq (A.S)
697. Without oxygen, brain damage is likely after …..-……mins .
Answer: 4–5
698. Who was the leader of kufar in Ghazwa Uhad?
Answer: Abu Sufyan
699. Language of Gandhara civilization was:
Answer: Prakrit
700. The currency of Laos is:
Answer: Kip
701. The largest Madni Surah in Quran is:
Answer: Surah Al Baqarah
702. Name of the Parliament of Pakistan is______?
Answer: Majles e Shura
703. Faisal Mosque of Pakistan was opened for the public in _____
Answer: 1986
704. For How many years did Halima Sadia look after the Prophet (PBUH)?
Answer: 6
705. Are you…….that house?
Answer: Buying
706. World war II was outbreak due to the attack of Germany on ___
Answer: Poland
707. The First Aid treatment for chocking involves the delivery of _____?
Answer: Both A & B
708. The purpose of what is the survival of the human race?
Answer: عائلی زندگی
709. Regarding which, Hazrat Jibraeel (AS) repeatedly emphasized good treatment?
Answer: پڑوسیوں
710. Choose the correct sentence in the following. All the boys’ uniforms got dirty at the time. All the boys uniform got dirty at that tine. All the boys’ uniforms got dirty at the time. All the boys. Uniform got dirty at that time
Answer: All the boys’ uniform got dirty at the time.
711. Get fresh, healthy fruit and vegetable from the shop. identify the describing word in the sentence.
Answer: Both A & B
712. The common name of Actaa Spicata is:
Answer: Baneberry
713. The average age of a class of 22 students is 21 years. The average increases by 1 when the teachers age is also included. What is the age of the teacher?
Answer: 44
714. While eating meal in a wedding ceremony a 45 years old man is choked with bone in his throat and his breathing is completely stopped. what will you do to clear the obstruction his airway?
Answer: Both A & B
715. The one which is the precursor of steroid hormones in the body of humans?
Answer: Cholesterol
716. Arteries become hard due to the deposition of —-in them.
Answer: Both A and B
717. Bioenninghausen has given prime importance to?
Answer: General modalities and causalities modalities
718. Twenty years old student was going home in his car, Suddenly a fire took place on his right arm has been burnt. What will you give first aid to this student immediately?
Answer: Use Cold water
719. Which is the largest Islamic (Muslim) country by population?
Answer: انڈونیشیا
720. An abscess is best treated by which of the following:
Answer: Antibiotic
721. The National Security Council (NSC) is a federal institution body chaired by _____
Answer: The Prime Minister of Pakistan
722. There are ___ joys for a fasting person.
Answer: دو
723. The variety of people from one another in terms of color race religion languages and region is called:
Answer: Diversity
724. Rotterdam is the largest seaport of:
Answer: Europe
725. The time required for a partial thickness to heal is:
Answer: Less than 3 weeks
726. During first aid of a patient, a paramedic noticed a brief loss of consciousness which is termed as:
Answer: Faint
727. It is Najam’s mobile. Name the underlined punctuation.
Answer: Apostrophe
728. Name the punctuation used in “son-in-law”
Answer: Hyphen
729. Which of the following nursing intervention is most helpful for a patient whose skin is dry?
Answer: Using mineral oils whilebathing
730. In the adult chain of survival which step is not applicable from the five steps.
Answer: Use of CVS medications
731. A patient with a partial thickness of burns on his head and both arms are presented in ER. According to the rule of nine the nurse calculated the TBSA involved is:
Answer: 27%
732. What are the best treatment modalities for Cellulitis?
Answer: Ice, elevation, antibiotics
733. He said to me, “You will obey your parents”. Change the indirect speech
Answer: He told me that I should obey my parents.
734. Rafia is not chopping vegetables. Change into passive voice.
Answer: Vegetables are not being chopped by Rafia.
735. Which of the following way is the most accepted practice for the nurse to count the apical pulse?
Answer: For a full minute
736. Charred Skin having no pain are the symptoms of which degree of burn?
Answer: Third
737. The Prophets (AS) are ___ for their respective nations?
Answer: معلم
738. The Jews of ___ incited the Arab tribes to war for the elimination of Muslims.
Answer: خیبر
739. When Allah intends to destroy a nation, He creates the traits of ___ in that nation?
Answer: کفرو شرک
740. The muscle part of the heart is called:
Answer: Myocardium
741. The appendix is situated in the :
Answer: Right lower Quadrant
742. ELFA, GLHA, ILJA,…….,MLNA
Answer: KLLA
743. A bag contains 2 yellow, 3 green, and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?
Answer: 10/21
744. Excessive cooling of a burn could result in which of the following?
Answer: Hypothermia
745. In the disease of __________ immune system of body breaks down?
Answer: AIDS
746. You should assume that all unresponsive trauma patients have a:
Answer: Spinal Injury
747. The correct point of checking an infant’s pulse is:
Answer: Carotid
748. Which drug is used topically for genital herpes infection?
Answer: Acyclovir
749. Which medical condition will develop from severe blood loss?
Answer: Shock
750. The drug of choice for treating a newborn with presumed ductal-dependent cyanotic congenital heart disease is:
Answer: Prostaglandin E1
751. The force is placed between the load and the fulcrum is called …….
Answer: Class Three Lever
752. How many classes of Levers?
Answer: 3
753. How many classes of fires are
Answer: 5
754. How many phases of respiration are:-
Answer: 2
755. What is the juridical meaning of Khaslya?
Answer: Fear of Allah
756. What is the meaning of Niyyat?
Answer: Making the intention
757. Where were you, John? I need your help to complete my task. (Which word is a vocative noun)
Answer: John
758. Spelling correction: Luxories
Answer: Luxurious
759. Children broke window pane. (which word is a plural noun)
Answer: Children
760. There is an accident between two buses on a highway. There are many patients . What are the appropriate measures to help these victims?
Answer: Will transport more effected person first
761. While eating a meal in a wedding ceremony a 45 years old man is choked with a bone in his thrust and his breathing completely stopped. What will you do to clear the obstruction from his airway?
Answer: Quickly give him something to eat
762. A serious injured patient becomes unresponsive while asking for water to drink. As a Rescue Scout what do you do?
Answer: Arrange Ambulance to transport the victim
763. When needed, I can suppress my ___.
Answer: جذبات
764. Find the correct spelling of the word: evapurate, ewaporate, evaporate, evaparete
Answer: Evaporate
765. Ephedrine blocks which receptors:
Answer: Both Alpha & Beta
766. Medicine must be discarded if it
Answer: Changes Colour significantly
767. What is the preferred position for a patient in hypovolemic shock?
Answer: Both A & B
768. Anterior refers to:
Answer: Front
769. Which of the following means air in the pleural space?
Answer: Pneumothorax
770. Bradycardia is any pulse under:
Answer: 60bpm
771. What is kissing the Hajr-e-Aswad during Hajj and Umrah called?
Answer: استلام
772. ___ laid the foundation of the Mughal rule in India.
Answer: ظہیرالدین بابر
773. ___ was the first scientist of Pakistan who won the Nobel Prize.
Answer: عبدالسلام
774. Labour Day is celebrated on ___.
Answer: یکم مئی (1 May)
775. The headquarters of the International Court of Justice is located in ___.
Answer: ہیگ
776. Which companion (Sahabi) was the scribe of the last revelation of the Holy Quran?
Answer: حضرت ابی بن کعبؓ
777. Fire Mock Exercise must be conducted within:
Answer: One Month
778. Gilgit Baltistan is located in which side of Pakistan?
Answer: North
779. Who is the author of the book “Struggle For Pakistan”?
Answer: I.H. Qureshi
780. The Khilafat movement was started/founded by _____?
Answer: Ali Brothers
781. In which view headers and footers are visible?
Answer: Both B and C
782. The Currency of Pakistan is?
Answer: Rupee
783. Nelson Mandela was awarded the International Nobel prize in ____?
Answer: 1993
784. Which one is not part of the brain? Pons, Medulla Oblongata, Hind Brain, Spinal Cord
Answer: Spinal Cord
785. A computer can define as an electronic device that can?
Answer: Accept and process by implementation sequentially a set of stored instructions
786. Saindak Project is famous for _____?
Answer: All of the above
787. Suez Canal is connects / between / links ______?
Answer: Mediterranean Sea and Red Sea
788. The Antonym of Diligent is?
Answer: Both A and B
789. Sardar Abdur Rub Nishtar was the Governor of?
Answer: Punjab
790. Who was the first Foreign Minister of Pakistan?
Answer: Zafarullah Khan
791. The area of ex-Federally Administratered Tribal Areas (FATA) is _______ square kilo meters.
Answer: 27220 km
792. 1st May is observed internationally as?
Answer: Labour Day
793. Which is the currency of Brazil?
Answer: Brazilian Real
794. The highest density of sweat glands (eccrine) in the human body is found on the?
Answer: Palms of the hands and soles of the feet
795. Another term for a elevated body temperature (fever) is?
Answer: Pyrexia
796. A sudden, brief loss of consciousness due to reduced blood flow to the brain is termed?
Answer: Syncope
797. Antiseptics like Dettol and Osyle belong to which chemical group?
Answer: Chloroxylenols
798. What term describes a sudden, unforeseen situation demanding an immediate and specific response?
Answer: Emergency
799. The primary function of a bandage includes?
Answer: All of the above
800. Factors that significantly influence the appropriate dose of a medication for a patient include?
Answer: All of these
801. A first aider at an emergency scene should generally not?
Answer: Administer prescription medications without authorization
802. Artificial respiration (rescue breathing) is indicated in cases of?
Answer: Respiratory arrest, Drowning, and Carbon monoxide poisoning
803. Devices used for immobilization in orthopedic care include?
Answer: Splints, Casts, Braces, and Traction devices
804. Which country is the biggest producer of Uranium in the world?
Answer: Kazakhstan
805. The fat soluble vitamin are stored in body fat and may therefore accumulate in quantities?
Answer: Yes, they can reach toxic levels (Hypervitaminosis)
806. Which of the following is a Baltic State?
Answer: Estonia
807. Accelerate your pace to meet the deadline. The Antonym of Accelerate is?
Answer: Decelerate / Delay / Slow down
808. Who has been awarded with Nobel Prize in Economics 2025?
Answer: Joel Mokyr and Peter Howitt
809. IRC stands for:
Answer: International Rescue Committee
810. Who collected verses of Quran?
Answer: Hazrat Zaid Bin Thabit (RA) / Compilation completed under Hazrat Usman (RA)
811. Find the odd one out? July, March, December, and February
Answer: February
812. Earthquake is also called?
Answer: Temblor, Seism, or Quake
813. When the first constitution was abrogated and the first martial law was enforced/proclaimed?
Answer: 7th October 1958
814. The Synonym of Eminent is?
Answer: Prominent / Famous / Distinguished
815. Virtual memory typically located on/in ____?
Answer: Hard drive
816. They went _____ the rain.
Answer: Despite
817. A short neck with a webbed appearance, low hairline at the back of the neck, low set ears, hands, and feet are symptoms of which disease?
Answer: Turner Syndrome
818. What is the importance of helping others in time of emergency?
Answer: It saves lives and improves society
819. Which of the following is the basic principle of providing first aid?
Answer: First of all preserve the life of the casualty and rescuer
820. In case of electric shock, the patient should be placed on:
Answer: Dry Floor
821. Which of the following should be used while a rescuing operation will take place at height?
Answer: Safety Harness
822. If 35*604=43056, 27*698=82976 then 32*864=?
Answer: 43628
823. Which is dissimilar from the others in the following: A. School and Students B. Library and Books C. Garden and Flowers D. Classroom and Foot
Answer: Classroom and Foot
824. If the alternate letters in the alphabet starting from A are written in small and rest all in capital letters, which of the following will represent the third month after July?
Answer: ocToBeR
825. Which letter will replace the question mark in the following circle?
Answer: H
826. Select the single word which when prefixed (fixed before) to each of the following words makes a new word: (End, Oft, Tone, and Care)
Answer: S
827. The key function of the kidneys is _____?
Answer: Removal of urea and other nitrogenous wastes from blood
828. The largest undersea railway tunnel is constructed between _____?
Answer: France & England
829. The Karakoram Highway being contrasted with the assistance of the Chinese government, was completed in?
Answer: 1979
830. In the National Anthem of Pakistan ” Jan-i-Istaqbal” stands for?
Answer: Inspiration of future
831. Given the equation a=b+4 and a=2, what is the value of b?
Answer: b=−2
832. In COBOL, which method is used to define the structure of data in terms of characters, digits, etc.?
Answer: Picture Clause
833. What will come next P, O N, M?
Answer: L
834. Which one is odd? CE, FH, IK, LM
Answer: LM
835. Which is not a binary code?
Answer: 210
836. Old computers are based on:
Answer: Vacuum Tubes
837. Pakistan is famous for its _____?
Answer: Handicrafts
838. Arrange in appropriate sequence: 1. Shoulder 2. Wrist 3. Elbow 4. Palm 5. Finger
Answer: 1, 3, 2, 4, 5
839. If w=5.5 (20+d), where w = weight in pounds and d = the number of inches one’s height exceeds 5 feet. By this formula, the normal weight of an adult who is 5’6 tall is ___ pounds.
Answer: 143
840. Which of the following step can help to stay away from accidents?
Answer: By being careful
841. Vital Sign Assessment include:
Answer: Temperature, BP, Pulse and Respiration
842. When on an emergency site, first-aid providers should not:
Answer: Give medicines to patients without authorization
843. What is a Levin’s Tube used for?
Answer: Nasogastric decompression and feeding
844. The spiral Bandage is used for _____?
Answer: Cylindrical parts of the body
845. Marijuana prevents from?
Answer: Nausea
846. Most common drug used for infection is ______.
Answer: Penicillin
847. River Irrawaddy flows in:
Answer: Myanmar
848. The currency of Austria is ___
Answer: Euro
849. Synonym of Neat is?
Answer: Dapper
850. What is meant by CPR?
Answer: Cardiopulmonary Resuscitation
851. What is meant by CPR?
Answer: Cardiopulmonary Resuscitation
852. Reperfusion is useful for:
Answer: Restoring blood flow to ischemic tissue
853. Which of the following European Nation Colonized India?
Answer: England
854. In which constitution the restriction of a Muslim was not for the Prime Minister?
Answer: 1956 Constitution
855. What is the major object of Pakistan’s foreign policy?
Answer: Integrity of country
856. Where is the Kharan Desert?
Answer: بلوچستان
857. Hemoglobin in arthropods is:
Answer: Absent (Hemocyanin is present instead)
858. First complete Madani Surah is?
Answer: Al-Baqarah
859. How many fasts did Esa (A.S) keep in the desert and advised His followers to follow them?
Answer: 40
860. Which is the signature event of the 6th Hijri?
Answer: Treaty of Sulah Hudaibiya
861. The relatives of Prophet (PBUH) in the first migration to Abyssinia were:
Answer: Usman (R.A) and Ruqayya (R.A)
862. Which is the largest Island of Indian Ocean ___?
Answer: Madagascar
863. AIDS is caused by————–?
Answer: Human Immunodeficiency Virus
864. He heard train___ coming.
Answer: Was
865. The number of member states of the United Nations is ___.
Answer: 193
866. Sui provides approximately —-Pakistan gas need?
Answer: 20%
867. Look at the series 8, 22, 8, 8, 28, 8, ——-
Answer: 34
868. A and B are sisters, C and D are brothers, and A is the mother of D. What is the relation between B and C?
Answer: Aunt
869. Find the missing term of the following series. DCXW, HGTS, __________, POLK, TSHG
Answer: KLPO
870. What should be the rate of chest compression while doing CPR?
Answer: 100 to 120 compressions per minute
871. What should we tell while calling helpline 1122?
Answer: Exact Location, Nature of Emergency, and Number of Victims
872. What is the most important element while planning for emergency evacuation?
Answer: Evacuation Routes, Assembly Points, and Building Address
873. The food which gives an athlete instant energy is ————
Answer: Glucose
874. A broken glass of window is impaled in the leg of a student while taking his class in the college. What will do his trained fellow student as a first aid?
Answer: Control bleeding, stabilize the glass without removing it, and call 1122
875. What should be the first aid for a fractured arm?
Answer: Immobilize the arm with a splint or sling
876. What should not be done for an unconscious patient due to a heart stroke?
Answer: Do not give anything by mouth and do not leave the patient unattended
877. Which of the following is an example of intrusive igneous rock?
Answer: Granite
878. Does the Pacific Ocean separate Australia and Asia from?
Answer: North and South America
879. While doing first aid the first action for the treatment of electric burn will be?
Answer: Checking for danger and ensuring the electric source is disengaged
880. Choose the one which best expresses the meaning of the given word: MIRTH
Answer: Merriment
881. Which part of speech is “Determination”?
Answer: Noun
882. As a nurse, you have been asked to identify which category of person has the largest percentage of water in their body.
Answer: Newborn infants / Lean individuals
883. Which from the following list has a stomach capacity of approx 9 ML?
Answer: Newborns
884. “Who is Rabia in the class” Punctuate and capitalize the sentence
Answer: Who is Rabia in the class?
885. The procedure done for a small cut is:
Answer: Clean the wound, apply antiseptic, and cover with a sterile bandage
886. The knot at the end of the bandage is positioned:
Answer: Away from the wound
887. When CPR has been used to restore a person’s pulse who’s breathing is stopped. What ventilation rate should be used:
Answer: 1 rescue breath every 5 to 6 seconds (10 to 12 breaths per minute)
888. She is staying inside (because it is very cold). Name the bracketed clause.
Answer: Adverbial Clause of Reason
889. There are ____ compression and ____ breath in each cycle of the CPR.
Answer: 30 compressions and 2 breaths
890. Pen is to Poet as Needle is to……..
Answer: Tailor
891. Which of the following findings would alert you as an EMT to suspect early hemorrhage in a 5-year-old child?
Answer: Tachycardia, pale skin, and delayed capillary refill
892. What is the smallest positive number, other than 2, which, when it is divided by 3, 4, or 5 will leave a remainder of 2?
Answer: 62
893. What is the lower position of a heart called:
Answer: Apex
894. Ketamine is used in dislocation of the shoulder to:
Answer: Provide procedural sedation and muscle relaxation
895. Which is the more concerning for non-accidental injury in children?
Answer: Femur fracture in a non-ambulatory infant (<1 year old)
896. Morphine toxicity can cause:
Answer: Respiratory depression, Pinpoint pupils, and Coma
897. Metronidazole is prescribed for:
Answer: Anaerobic bacterial and protozoal infections
898. If you are transporting a patient with a known airborne disease you should?
Answer: Wear an N95 respirator and place a surgical mask on the patient
899. Shock is caused by:
Answer: Inadequate tissue perfusion and severe blood/fluid loss
900. You are attending a call as an EMT your patient is a 4 years male in moderate pain. What is the appropriate intervention?
Answer: Apply non-pharmacological comfort measures and transport safely
901. Critical incident stress debriefing is usually held within ……hours.
Answer: 24 to 72 hours
902. Cause of anaphylaxis shock is:
Answer: Severe allergic reaction (e.g., foods, insect stings, medications)
903. Which type of media is effective to extinguish the Fire involving carbon?
Answer: Water and Foam
904. How many types of water relay systems are used in fire fighting field?
Answer: 2
905. The 2013 Wimbledon championship Singles (Men) title was won by:
Answer: Andy Murray
906. Clouds of black smoke belched from the house: (Which word is a mass noun)?
Answer: Smoke
907. Choose the correct verb: Successful people always ____ two things. One determination and second sincerity.
Answer: Have
908. Choose the correct word to replace the given sentence. (Inflammation of gums)
Answer: Gingivitis
909. What can be the disadvantage of calling 1122 unnecessarily?
Answer: Delays emergency response for real victims, wastes resources, and blocks lines for genuine calls
910. Human tissue contains about 20% water in:
Answer: Bone / Adipose tissue
911. Oligosaccharides are also called:
Answer: Carbohydrates
912. Maltose is used to make:
Answer: Alcohol / Beer and malt foods
913. Protein fibers like actin and myosin take part in muscle:
Answer: Contraction
914. What should not be done for an unconscious patient due to heat stroke?
Answer: Do not give fluids by mouth and do not cover with heavy blankets
915. What will be the first aid to control bleeding?
Answer: Apply direct pressure, elevate the injured area, and use a pressure bandage
916. What will be considered while doing first aid of close wound?
Answer: DOTS (Deformity, Open wounds, Tenderness, Swelling)
917. I am good at ___ with different types of people.
Answer: Communicating / Interacting
918. Which of the following pair of bio-elements represents the maximum and minimum percentage?
Answer: Oxygen (65%) and Manganese/Iron (trace amounts)
919. Keratin produced from:
Answer: Keratinocytes (Epithelial cells)
920. In cockroach, the respiratory system consist of a branching system of air tubules called tracheae:
Answer: Spiracles (Tracheal network)
921. Amjad, Ali & Ahmed will discuss the issue……….themselves.
Answer: Among
922. PULSATE: THROB Find out the similar relationship:
Answer: Examine : Scrutinize
923. Look at the series 1.5, 2.3, 3.1, 3.9,…..What come next in the series?
Answer: 4.7
924. They…..all the facts
Answer: Are not aware of
925. Acute kidney injury caused by acyclovir is due to:
Answer: Intratubular crystal precipitation and direct tubular toxicity
926. A dark blue tympanic membrane is seen in:
Answer: Hemotympanum (trauma/skull base fracture)
927. The following are located in the anterior mediastinum:
Answer: Thymus gland, lymph nodes, and internal thoracic vessels
928. A nurse is preparing a room for a patient with tuberculosis. The specific aspect of this tier of Standard Precautions is that the care should include:
Answer: Negative pressure room and N95 mask (Airborne precautions)
929. According to the organ transplantation act 1994, What punishment for a doctor if found guilty?
Answer: Imprisonment up to 3-10 years, fine, and cancellation of medical license
930. Phase II reaction of drug biotransformation result:
Answer: Conjugation and inactivation of drugs to form water-soluble metabolites
931. Critical signs of dehydration in children include:
Answer: Sunken eyes, loss of skin turgor, lethargy, and absent tears/urine output
932. What is the contraindication of Glucagon?
Answer: Pheochromocytoma and Insulinoma
933. What does global warming have…..overpopulation?
Answer: To do with
934. The Karakum Desert is located in:
Answer: Turkmenistan
935. In a COPD Patient, what percentage of Oxygen is used?
Answer: Low flow oxygen (24% to 28% via Venturi mask or 1-2 L/min)
936. The Indus Valley Civilization Valley is known as a pre-Aryan Civilization because of the evidence of:
Answer: Copper / Pottery
937. In ___, under the Minto-Morley Reforms, the Muslims’ right of separate electorates was recognized.
Answer: 1909
938. Which of the following ___ is not a nuclear country?
Answer: Japan / Germany (Non-nuclear weapons states)
939. Malala Yousafzai won the Nobel Peace Prize in ___.
Answer: 2014
940. CIA is the intelligence agency of which country?
Answer: امریکہ
941. Which angel is appointed for the task of providing sustenance (rizq) to the creation?
Answer: حضرت میکائیل
942. Which nation was destroyed by (raining) stones?
Answer: حضرت لوط علیہ السلام کی قوم
943. Dr. Abdus Salam was an expert in which subject?
Answer: فزکس
944. Fire Alarm don’t work in which condition?
Answer: Power failure, dead battery, or disconnected wiring
945. In the “PASS” formula, what is it a guide about?
Answer: Using a fire extinguisher (Pull, Aim, Squeeze, Sweep)
946. The following are muscle relaxants except:
Answer: Atropine / Ephedrine
947. Which of the following is true for Cardio-Pulmonary Resuscitation(CPR)?
Answer: It provides artificial blood circulation and oxygenation during cardiac arrest
948. What is the matter?
Answer: Anything that has mass and occupies space
949. ZA5, Y4B, XC6, W3D,……
Answer: VE7
950. ___ is the capital of the United Arab Emirates.
Answer: ابوظہبی